Ülkemiz de arı kolonileri söndüğünde hemen akla hastalıklar gelir. Öncelikle şunu açık ve net olarak ifade edeyim. Ülkemizde hiçbir zaman Arı kolonileri tamamen hastalıklar yüzünden sönmemiştir. Sönmüş diyenleri bunu ispata davet ediyorum. Ama bizim arımız söndüğünde, kendi kabahatimizi örtmek için, hastalık nedenine dayandırırız, Kolonilerimiz için en ciddi tehlike VARROA JACCOBSİNİ OUDEMANS tır. Bu da kolonimiz tamamen bitiremez, kolonimizi zayıf bırakıp, eğer iyi bir ilkbahar yaşanmaz ise koloni sönebilir. Arı sönmelerinin genel nedenleri şunlardır:
1) Varroa ile uygun ve etkin mücadele edilememesi: Şuan Ülkemiz de organik ilaçların kullanılması ile ilgili bir furya var çeşitli asitler bilimsel temeli olmayan bir şekilde arıcılarımıza öğretilmekte ve bu ilaçlar kullanılmakta, bu ilaçları genelde arıcı şırıngalarla kendisi hazırlamakta, Varroa ya kullanılacak ilaç eğer uygun dozda kullanılmaz ise hiçbir yarar göstermemektedir. İlacı arıcı kendisi hazırladığı için genelde az veya çok ilaç kullanmakta ve çoğu zamanda yanlış zamanlama ile koloniler ilaçlanmaktadır. Organik ilaçların kullanılması bir süreçtir. Hemen keskin bir şekilde Organik ilaca geçmek ile Varroa önlenemez.
2) Yanlış arıcılık uygulamaları yüzünden birçok koloni sönmektedir.
3) Kışlatma yerinin seçimi: kışlatma yeri olarak bilinenin aksine kuzeye doğru arı kolonileri yerleştirilmelidir.
4) Nem
5) Stres
6) İklim değişikliği
7) Suni yemlerle besleme ( hiçbir besin arılar için balın yerini tutamaz, bunun için arının kışlık ihtiyacı için her arılı koloni için ortalama 2 kg doğal bal bırakılmalı, bu bal kesinlikle çam veya meşe salgı balı olmamalıdır)
8) Piyasa da şuanda bulunan binlerce kalitesiz ticari ana arı ( Menşei belli olmayan)
9) Kışa genç işçi arılarla girilmemesi gibi nedenlerden dolayı koloniler sönmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder