16 Ağustos 2007 Perşembe

ARI HASTALIK VE ZARARLILARI

Arı Hastalık ve Zararlıları

ARI HASTALIKLARI
AMERİKAN YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ ( AFB )ETMENİ: Bacillus larvae White Adlı sporlu bakteriBELİRTİLERİ:* Kuluçka alanlarındaki açık ve kapalı yavru gözleri dağınık ve düzensizdir* Kapalı yavru gözlerinin göz kapakları içeri çökmüş ve bazı kapalı yavru gözlerinin ortası deliktir, ve gözler içeri çöküktür, içerdeki yavru çürümüş haldedir

· Bu yavru ölümleri daha çok kapalı yavru gözlerinde iken gerçekleşir* ölen yavru petek gözünün yan yüzeyine yapışarak çürümeye başlar.
* ölü yavrunun rengi başlangıçta donuk beyaz, daha sonra önce açık kahve ve en sonunda koyu kahverengini alır* kolonilerde gerileme meydana gelir ve çalışmada düzensizlik gözlemlenir.* koloniden beyaz tutkal kokusu gelir. koloni açıldığında bu kokudan rahatlıkla hastalık olduğu anlaşılır.* petek gözü içerisinde çürümüş yavruyu bir çöp ile çektiğimizde çürüyen yavru 4-8 cm kadar uzama gösterir.

bu hastalık ilkbahar dönemindeki adi yavru çürüklüğü ile karıştırılır bunun için bu hastalığın tespitinde laboratuvar analizi şarttır.BULAŞMA: Hastalık sporları ergin arıya zarar vermemekte, bu bakteri sporunu taşıyan işçi arı larvaları beslerken bu hastalığı larvalara bulaştırırlar.KORUMA KONTROL: * Güvenilmeyen temel petek kullanılmamalıdır. Mümkünse kendi sağlıklı mumuzu kendimiz bizzat yerinde gözlemleyerek temel peteğe çevirip kullanmalıyız.* Sağlıklı olmayan besinlerle ballarla arılarımızı beslememeliyiz.* Hastalıklı koloni tespit edilirse o koloni arılıkta hemen uzaklaştırılıp yakılması gerekir.
TEDAVİ: Etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalık Tarım Bakanlığına ihbarı mecburi bir hastalıktır. hastalığın belirlendiği yer karantina altına alıp koloniler ateşte arısı ile birlikte akşam tüm arılar içerde iken imha edilmelidir. piyasada bu hastalık için satılan ilaçları kullanmak uygun değildir.
AVRUPA YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ ( EFB )ETMENİ: Ana etmeni Streptococcus pluton White adlı bir bakteridir.bu bakteri dışında da henüz etkisi tespit edilmemiş başka bakterilere de rastlanabilmektedir.BELİRTİLERİ: * Amerikan Yavru Çürüklüğü hastalığında olduğu gibi kuluçka alanı düzensiz ve dağınıktır. yavru ölümleri daha çok açık gözlerde bulunur.* ölen yavru sulu yumuşak bir kıvamda petek gözünün tabanına yayılmış durumda ve kangal ( C harfi ) görünümündedir* Ölüm nadir olarak kapalı göz döneminde de görülebilir, bu zamanda patak yavru göz kapağı çöker, delinir ve rengi açılır* Çürüyen yavrunun rengi donuk beyazdan, kirli sarıya, kahverengi ve en sonunda siyaha dönüşür* koloniden çürümüş et kokusu yayılır* çürüyen yavruyu bir çöp ile çektiğimizde çürüyen yavruda Amerikan Yavru çürüklüğünde olduğu gibi bir uzama söz konusu değildir.kesin teşhis için laboratuvar analizi şarttır.



BULAŞMA VE YAYILMA:Ergin arılar bu bakteriden etkilenmezler, yine bakıcı arıların yavrularını beslerken bulaşır. ardından bunu alan larvalar sindirim sisteminden bunu bağırsaklarına alırlar ve yavru pupa dönemine girdikten sonra bu bakteriyi dışkısı ile petek gözüne atarlar, bunu temizleyen temizlikçi arılara bulaşmak süretiyle yayılma gösterir

TULUMSU YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ ( TORBA ÇÜRÜKLÜĞÜ):

ETMENİ:
Torba hastalığı veya Torba Çürüklüğü diye de adlandırılan hastalık , dünya da ‘ sacbrood’ diye tanımlanır. Hastalığın etmeni; Morutor aetatulae adlı çok küçük bir virüstür.

BELİRTİLERİ:
Hastalığı kapan larvalar yavru gözü kapandıktan sonra ölür.
Koloni de çalışma düzeni bozulur, ve anormal davranışlar sergiler.
Ölen yavrular daha çok kapalı petek gözlerinde görülür.
Larvalar pupa aşamasında deri değiştirme arasında bu virüs arıların bu düzenini bozar, eski deri ile yeni deri arasına su toplanarak, vücudun toplanarak torba şekline dönüşmesine yol açar.
Hastalanan bu larvalar gözden bir iğne ile rahatlıkla çıkarılıp gözlenebilir.
Hasta larva sulu bir yapıda ve şişkindir.

BULAŞMA:
Bulaşık işçi arıların yavruları beslerken yavrulara bulaştırmak suretiyle bulaşır.
Kolonimizin bulaşık olmaması için doğru, güvenilir, arı ve arı ürünleri kullanmak gerekir. İthal ana arı ve polen ile hastalık ortaya çıkabilir.

KORUMA :
Hastalıktan kurtulmak veya korunmak için herhangi etkili bir kimyasal bulunmamaktır. Görüldüğünde yapılacak ilk iş koloninin ana arısı değiştirilmeli. Tüm hastalıklar konusunda gaye koloniye hastalık bulaştıracak etmenlerden uzak durmak gerekir. Önemli olan tedavi etmek değil, kolonimize hiç hastalık bulaştırmamaktadır.