1 Kasım 2007 Perşembe

KONTROLLÜ ANA ARI ÜRETİMİ - 2

( Son Zamanlarda Gelişen Terör olaylarını Kınıyorum, Bu Tür gelişmelerin ülkenin huzur ve birliğinin bozulması yönünde ezeli ve ebedi düşmanlarımız tarafından kışkırtıldığını düşünüyorum. Bu maksatla bende Askerliğimi Yaptığım bir Hudut Karakolundan bir enstanteyi paylaşmak istedim. İran-Ermenistan-Nahçıvan sınırı ve Ağrı Dağları)

BÖLÜM: 2
Kontrollü ana arı üretimimizin 2. bölümüne geçmeden 1. bölümü özetle tekrarlamak ve önemli notları ifade etmeye çalışacağım.

sanırım 1. bölümde anlattığımız konular anlaşılmış, soru gelmemesini ben buna bağlıyorum..

yani anlatıldığı gibi kontrollü ve ticari bir ana arı üretimi yapacaksak, bazı özel hazırlanması gereken koloniler vardır. bu kolonilerinin en temel olanları: damızlık, başlatıcı ve bitirici kolonileridir.

günümüzde üretilen bir çok ana arının kötü performans göstermesi bu kolonilerinin performasıyla ilgilidir. herkesin sandığı gibi sadece larva aşılarken genç larvanın aşılanması değildir. biz bu kolonilerin özelliklerini ve olması gerektiği şeklini belirttik. bu maddelerden tek bir tanesinin eksikliği bile sizin belli bir dönemde üreteceğiniz ana arının kalitesine olumsuz yönde etki gösterecektir. yani ''canım arının balı var poleni var ben ne diye polenli kek ve şurup vereyim'' derseniz ya da '' aman canım ben bitiriciye 10 adet fazla ana arı yüksüğü vereyim ne olacak'' şeklinde tavrınız olursa üretim kalitenizin düşeceği aşikardır.
peki ana arı üretim faaliyetine ne zaman başlayabilirim?: ana arı üretim faaliyetine başlama tarihleri bölgeden bölgeye yöreden yöreye değişkenlik gösterir. en ideal dönem bölgede ilk oğul veriliş tarihi ana arı üretimi için en uygun zamandır. daha erken veya daha erken başlanılmasının olumsuz bazı sonuçları vardır? ( ahh.. birebir ders verirken biri kalkar, burda mutlak sorardı. nedir? bu olumsuz sonuçlar diye) şimdi konulara devam edelim.




DESTEK KOLONİLERİ: üretim kapasitenize göre sayısı değişir
ÖZELLİKLERİ:
normal arı kolonileridir
bu kolonilerde sürekli polenli arı keki ve şurup ile beslenilmelidir
bu koloniler den kesinlikle polen toplanmamalı ve bal üretimi faaliyetinde kullanılmamalı.
KULLANIM ALANI:
başlatıcı ve erkek arı kolonilerine yavru takviyesi yapmak amacıyla kullanılır
ana arı çiftleştirme kutularının arılandırılmasında kullanılır.

ANA ARI YÜKSÜKLERİNİN HAZIRLANMASI: çok çeşitli ana arı yüksüğü hazırlama metodu vardır. Ben size sadece bir tanesini anlatacağım. Bu yüksükleri hazırlamak için öncelikle bize 9 mm çapında ucu U şeklinde olan yaklaşık 10 cm uzuluğunda ahşap bir çubuğa ihtiyacımız var. Bunun yanı sıra balmumu eritme kabına ihtiyacımız var. Ahşap çubuk önceden soğuk su içinde bekletilir. Tamamen arının üretmiş olduğu balmumu eritilir. Ve bu eritilmiş balmumuna çubuk yaklaşık 1 cm balmumuna batırıldıktan sonra suya daldırılıp, U şeklinde ana arı yüksükleri yapılır bol sayıda.