5 Ağustos 2008 Salı

2) HATİCE YÜRÜK ( Demirköy ilçesi sivriler köyü yolu üzeri)


Namı değer Selda, Hatice Yürükte belki bazı konularda şansız olabilir ama arılar konusunda çok şanslı biri arıları verdikten birkaç gün sonra hemen aradı beni ‘ hocam Arım Oğul verdi’ herkes 4 arı aldı ama Hatice’nin hemen 5 arı oluverdi, ama Hatice’nin boş kovanları yok, Kırklareli Tarım İl müdürlüğü söz vermişti vereceğiz diye ama şimdi yüzümüze bile bakmıyorlar, mecburen binbir zorlukla organik kovan satın aldı. Aradan belli bir zaman sonra Hatice’ye bal mı istiyorsun arımı , hocam ben bu sene çoğaltayım seneye bal alırım dedi, 5 olan arısını 6 yaptık, elinde kovanı olsa Hatice arı sayısını 8 yapabilecek. Hatice işletmesini büyüttü 2 hafta sonra balınıda yiyecek,,haticenin arılığı çok güzel bir yerde, haticeninde en büyük destekçisi babası, gölgelikleri arının üzerine koymadığı zaman hemen haticeyi uyarıyor……Hatice bu işin özünü kısa zamanda kavrayan zeki bir Giresunlu ve şuanda koluna altın bir bilezik taktı bu işi öğrenerek, artık gittiği heryerde bu işi yapabilecek durumda senin de yolun açık olsun Hatice…..

1- 1) EMİNE KAPTAN ( İğneada beldesi, sislioba köyü yolu üzeri)

( Zeynep Köknar , Emine Kaptan, Mehmet Kaptan)

Emine Hanımın eşi Mehmet Kaptan çok güler yüzlü ve her zaman neşeli bir kişi Emine Hanımda Mehmet Kaptanın ikizi gibi tencere yuvarlanmışta kapağını bulmuş deyimi sanki bu çift için söylenmiş..Emine Hanım ve eşi Mehmet Kaptan aslında 18 yıldır arı ile tanışıklar. arı yapmışlar, sönmüş, bir daha yapmışlar gene sönmüş ama bunlar inatla üzerine gitmişler bazen 200 arı ile çalışmışlar bazen sadece 20 arı ile ama hiç arısız kalmamışlar. Bu yıl da Emine Hanım projemizde yer aldı…teorik eğitimide başarıyla tamamladı. Ardından kendisine 4 arılı koloniyi teslim ettik… tabii arıyı teslim aldıktan sonra bakıyor ki bu arılar bu sene bala yapamıyacaklar. sonuçta bölme arı ve tarihte 15 mayıs 15 gün sonra bal gelmeye başlayacak işçi arının 42 günde tarlacı olduğunuda biliyor ya hemen kendi kovanlarından takviye yapıyor bizim verdiğimiz 4 arıya ve arılar ondan sonra alıp başını gidiyor tabii,,,, işi bilmek çok farklı tabiiki..ve 2 hafta önce bu işletme bal hasadını gerçekleştirdi. Ve ortaya çok leziz bir bal çıktı. Az ama çok güzel bir bal…Mehmet Kaptanın bilgi ve tecrübesi Emine Hanımında temiz ve titizliği ile kaptan işletmesi gelecek vaat ediyor… yolunuz açık olsun…..

UYGULAMALI EĞİTİMLERİMİZ

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı, İstanbul Aydın Üniversitesi ortaklığı ile Avrupa Birliği Desteği ile Kırklareli ili Demirköy ilçesi ve İğneada beldelerinde uygulanan Kırsal Alanlarda Arıcılık ve organik Bal üretimi ile genç kadınların sosyoekonomik statüsünü geliştirme projesi faaliyetlerin den olan organik bal üretimi uygulamalı eğitim çalışmaları ile ilgili sizlere haftalık bilgiler vereceğim, projede yer alan 40 bayanın hikayesini sizlerle paylaşacağım….