8 Kasım 2007 Perşembe

YAPAY TOHUMLAMA

Çok Değerli Arıcılarımız; biliyorum ki bir çoğunuzun yapay tohumlamayı öğrenmeye ve görmeye büyük bir isteğiniz var. kontrollu Ana arı üretimi konularını bitirdikten sonra bir ilk yapmak istiyorum.
ve burdan tüm püf noktaları ile yapay tohumlamayı anlatacağım..

burayı dikkatli bir şekilde takip eden kişi biraz da becerikli ise tohumlama yapabilir. bu işin en önemli noktası hijyendir. aletlerin nasıl sterilize edileceğidir. bunu yapamayan bir çok kişinin ana arısı felç olmaktadır.

2008 ağustos ayında da uygulamalı olarak Yalova ilinde yapay tohumlama semineri vermeyi planlıyorum. ( belki burda bir belge veya sertifika veremiyecem ama çok önemli olduğunu düşündüğümü bilgileri sizlerle paylaşacağım)

KONTROLLÜ ANA ARI ÜRETİMİ SORU - CEVAP

SORU: Ana arı üretimine erken veya geç başlamanın olumsuz sonuçları nelerdir?
CEVAP: Ana arı üretimine erken başlanıldığı takdirde, doğada çiftleşecek erkek arının olmamasından dolayı üretilen ana arı döllenemeyecek ve kutusunda erkek arı yumurtlayarak kutusunun gerilemesine yol açar. o ana arıyı yetiştirirken yaptığınız masraf ve emek boşa gitmiş olacaktır, eğer çok koloniniz varda bahardan erkenden erkek arı üretimine başlarsanız, nispeten bu sorunu çözersiniz. geç başlanıldığında da ana arı üretim tarihiniz gecikeceğinden pazara ana arıyı daha geç sağlamış olursunuz. ana arı üretim zamanını doğru tespit etmek çok önemlidir. bu zamanda bölgenin doğal oğul dönemidir.
SORU:besleyici nedir?
CEVAP: Ana arı üreminde kullanılan koloniler çeşitli isimlerle adlandırılır ben burda başlatıcı diye anlattığım koloninin bir adı aşılama bir adı da başlangıç kolonisidir, ingilizce starter. bitirici kolonini ise besleme, besleyici ve ingilizce finisher olarak adlandırılır bunların hepsi aynı anlamdadır. ama farklı farklı terimler kullanılmaktadır.