1 Eylül 2011 Perşembe

TV'DEKİ BAL REKLAMLARI

Çok değerli bal tüketicileri, son zamanlarda tv yayınlarında sık sık bal reklamları görmeye başladık hatta bazı bal markalarının tv kanalları olmaya başlamış sanırım kanal kurmak yayın hakkını falan almak çok ucuz veya bal işinden çok iyi para kazanıyorlar.. bu yayınlarında gerçek balın nasıl olması gerektiğini anlatıyorlar,,,Sayın tüketiciler maalesef bunların hepsi kocaman bir yalan lütfen bunlara kanmayın.....Tarım Bakanlığı'na buradan bunların hepsini ihbar ediyorum..( Tarım Bakanlığı Bilgi isterse veririm ) bir an önce bu sahtekarlığı ortadan kaldırın...bana İzmir ve İstanbul'da kestane balı diye ,,, arının midesinden dahi geçmemiş pekmez ile renklendirilmiş tuhaf bir gıda tattırdılar...karakovan balı diye tonlarca bal satılıyor hemde süzme karakovan balı,,süzme olduktan sonra ne espirisi kaldıysa...bunları yanlışlarımızı düzeltmek...insanlarımızın uzun vadede kanser vb. hastalıklara yakalanmasını engellemeye katkı sağlamak için bunları yazıyorum... değerli tüketiciler balı direkt üreticiden almanızı tavsiye ederim..üreticiden alırken de varroaya karşı kullandığı ilaçları sorun eğer organik etken maddeli ilaçlar ise satın alın..yoksa onlardan da almayın..market raflarında güvenle alabileceğiniz sadece 1-2 marka vardır..gerisi maalesef boş..ha bunu 2003 yılında Zamanın Tarım Bakanı Sami Güçlü de bir araştırma yapıp söylemişti...koltuğundan oldu adamcağız...

22 Ağustos 2011 Pazartesi

BİR ARICILIK PROJESİ DAHA TAMAMLANDI.....

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı olarak Kırklareli'nde ki arıcılık projemizden sonra Kars İlindeki arıcılık projemiz de sona erdi. Proje süresince bize destek olan tüm Kars halkına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm arıcılarımıza da üstün başarılar diliyorum....Benim de bundan sonraki durağım Amerikan Üniversitesi olacak, Arıcılıkla ilgili çalışmalarıma orada devam edeceğim....Arıcılıkta iyi ciddi gerçekçi işler için kolları sıvadık..benden desteklerini esirgemeyen tüm dostlarıma sonsuz Teşekkürler.......

24 Haziran 2011 Cuma

ANA ARI ÜRETİM İŞLETMELERİNE ÖNEMLİ DUYURU

31.03.2011 TARİHİNDE GÜNCELLENEN ANA ARI YETİŞTİRİCİLİK TALİMATNAMESİNE GÖRE;

''Ana arı üretim izni alacak 6000 adet /yıl ve üzerinde üretim yapmayı plânlayan işletmelerin üretim

izni aldığı tarihten itibaren 3 ay, daha önceden üretim izinli işletmelerin ise talimat yayınlanmasını

takip eden 6 ay içerisinde; işletme bünyesinde üretimden sorumlu ziraat mühendisi (zooteknist)

veya veteriner hekim veya arıcılık teknikeri istihdam etmesi gerekir. İşletme sahibi ve üretimden

sorumlu kişi üretim kalitesi ve tekniği açısından Bakanlığa karşı sorumludur.''

Buna göre 31.09.2011 tarihine kadar tüm ana arı üretim işletmeleri bu gereği yerine getirmek zorundadır. Üretim izni olmadığı halde üretim yapıp satan işletmeleri büyük para cezaları beklemektedir.

23 Haziran 2011 Perşembe

PROJE ÇALIŞMALARIMIZ

3 AYLIK TEORİK ARICILIK EĞİTİMİNİ TAMAMLAYAN 40 KURSİYERİMİZE, 20 MAYIS 2011 TARİHİNDE KARS İLİNDE KİŞİ BAŞINA 4 ARILI KOVAN VE ARICILIK EKİPMANI VERİLEREK UYGULAMALI EĞİTİMLER BAŞLAMIŞTIR. KURSİYERLER ÖNCE ARI BESLEMESİNİ, ÇERÇEVE DELME, TEL TAKMA, PETEK BAĞLAMA İŞLERİNİN UYGULAMASINI YAPTIKTAN SONRA KOVANA PETEK VERME, İLAÇ UYGULAMASI YAPMA VE ŞİMDİ DE KAT ATMA UYGULAMALARINI GÖRMEKTEDİRLER. UYGULAMA ÇALIŞMALARINDAN BAZI RESİMLER

DİKME KÖYÜ- KARS

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ARILIĞI PAŞAÇAYIR MAH.-KARS

ANİ YOLU ÜZERİ-KARS






PROJE KOORDİNATÖRÜ İNCELEME YAPARKEN
ÇAKMAK KÖYÜ-KARS

ÇALKAVUR - KARS

27 Şubat 2011 Pazar

Mersin'e çalışma ziyareti

28 şubat-4 mart tarihleri arasında çeşitli arıcılık çalışmaları için Mersin'deyiz.

25 Şubat 2011 Cuma

star gazetesi haberi

Karslı kadınlar organik bal üretecek

7 Ekim 2010 Perşembe, 15:45 GÜNCEL
Kars Kafkas Üniversitesi ile Marmara Grubu Vakfı işbirliğiyle AB Hibe Programı kapsamında hayata geçirildiği 'Balcı Kadınlar Projesi' ile işsiz 40 kadın organik bal üretimini öğrenecek.

AB hibe programı kapsamında Kafkas Üniversitesi ile Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'nın işbirliğiyle hayata geçirilecek 'Balcı Kadınlar Projesi', Kars Kültür Evi'nde düzenlenen bir programla tanıtıldı. Programa; Kafkas Üniversitesi öğretim üyeleri, siyasi partilerin kadın kolları ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve Proje Koordinatörü Müjgan Suver katıldı.

Projenin toplam bütçesinin 153 bin euro olduğunu ve bunun 15 bin euroluk kısmının Marmara Grubu Vakfı tarafından karşılandığını söyleyen Suver, "40 kadın girişimci için dört kriterimiz var. Genç kadınlar tercihimizdir. İkincisi, okuma-yazma bilmesi gerekiyor, arıcılığa meraklı olması ve arıcılık yapacak yerinin olması gerekiyor. Biz bu girişimci kadınlara önce teorik, daha sonra da pratik eğitim vereceğiz. Son aşamada da kovan ve arı desteği sunacağız. Bu 40 kadın meslek edinecek ve geçimlerini bağımsız olarak temin edecekler. Bu proje ile verilecek mesleki ve temel işletme eğitimleri ile kadınların istihdam edilebilirliğinin artırılması, kadın girişimciliğinin desteklenmesi kadının insan hakları eğitimleriyle kendilerine olan güvenlerinin artırılması yoluyla iş gücü piyasasının önündeki kültürel engelleri azaltmayı amaçlamaktayız." dedi.

Karslı Girişimci Balcı Kadınlar Projesi, kasım ayında başlayacak ve 1 yıl sürecek. Proje kapsamında 40 çekirdek arıcılık işletmesi kurulacak.

22 Şubat 2011 Salı

Bal ile ilgili bir araştırma


23 şubat 2011 Tarihli Takvim Gazetesi haberi
Balın bu faydasına şaşıracaksınız

(İÜ) Deney Hayvanları Üretim ve AraştırmaMerkezi'nde yapılan araştırma sonuçlarına göre, beyin kanaması geçiren hastaların tedavisinde ın iyileştirici etkisi olduğu bildirildi.

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Yusuf Türköz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında kurulan Deney Hayvanları Üretim veAraştırma Merkezi'nde önemli bilimsel araştırmalar yaptıklarını belirterek, bunlardan birinin de balın beyin kanamaları üzerindeki etkisi olduğunu söyledi.

Söz konusu araştırma kapsamında beyin kanaması geçiren deney hayvanları üzerinde balın etkilerini incelendiklerini kaydeden Prof. Dr. Türköz, ''Yaptığımız araştırma sonuçlarına göre balın beyin kanamasında iyileştirici etkisi olduğu ortaya kondu. Balın beyinde meydana gelebilecek hasarları ortadan kaldırdığı tespit edildi'' dedi.

Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından yürütülen araştırma kapsamında 32 deney hayvanı kullandıklarınıifade eden Prof. Dr. Türköz, sözlerine şöyle devam etti:

''Fareler 4 gruba ayrıldı. Birinci gruba herhangi bir işlem yapılmadı. İkinci gruptakilerin 'suparognoid boşluğu'na kan verilerek beyin kanama modeli oluşturuldu. Üçüncü gruba doğal balın mum ektresi verildi. Çalışma 14 gün devam etti. Sonuçta anestezi yapılan hayvanlarda kan ve beyin numuneleri alınarak, patolojide incelendi. Beyin damarlarındaki değişiklikler ve beyin dokusundaki hasarlar takip edildi. Beyin kanaması olan hayvanlarda, beyin damarlarında ciddi olarak kasılma ve dolayısı ile beyin hasarı görüldü. Bal mumu ekstresi verilen grupta ise beyin damarı kasılmasının sağlıklıhayvanların seviyesine geldiğini gördük.''

Yusuf Türköz, bu araştırmanın sonuçlarının Avrupa'daki beyin cerrahisi konusunda prestijli bir dergi olarak bilinen ''Neurosurgery''de makale olarak da yayınlandığına işaret etti.

Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezinde yılda 5 bin deney hayvanı üretiklerini ifade eden Türköz, şunları aktardı:

''Fare, sıçan ve tavşan üretiyoruz. Bu hayvanların 2 bin 500'ünü kendi araştırmalarımızda kullanıyoruz. Geriye kalan hayvanları Sivas, Erzurum, Tokat, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kayseri gibi kentlerdeki araştırma merkezlerine destek olarak gönderiyoruz.''

Ürettikleri deney hayvanlarının hastalıktan arınmış olduğunu anlatan Türköz, bu hayvanların herhangi bir dış etkenden etkilenmediği için hastalık riski taşımadığını sözlerine ekledi

18 Şubat 2011 Cuma

ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİK YÖNETİMLERİNİN ÜYELERİNE KATKILARI

HEMEN HEMEN HER İLİMİZDE ARI YETİŞTİRİCİLER BİRLİĞİ KURULDU.
ARICILARIMIZ KENDİLERİNE HİZMET SAĞLAMAK AMACIYLA BİRLİK YÖNETİCİLERİNİ SEÇMEKTEDİRLER.
BİRLİK YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE YETERİNCE HİZMET VEREBİLİYOR MU?
BUNU SORGULAMAK GEREKİR.
BİRLİK SADECE 6 TL. KOVAN TEŞVİĞİNİN VERİLDİĞİ BİRİM Mİ OLACAK.
YOKSA YILDA BİR KAÇ KEZ ÜYELERİNE YÖNELİK EĞİTİM, SEMİNER, KONFERANS VEYA KURS DÜZENLEYEN HİZMET VEREN, İŞE YARAYAN BİRLİKLER Mİ OLACAK?
BİRLİK YÖNETİCİLERİ ÖZELLİKLE YURTDIŞINDAKİ ORGANİZASYONLAR DA ( FRANSA APİMONDİA , SLOVENYA, İSRAİL) GÖRDÜKLERİ YENİLİKLERİ, GELİŞMELERİ, YENİ ÜRÜNLERİ... ÜRETİCİLERİNİ TOPLAYIP ONLARA BU KONULARDA BİLGİ VERMEK GÖREVLERİ DEĞİL Mİ? YOKSA BOL BOL FOTOĞRAFLAR ÇEKİLEREK BUNLARI ÇEŞİTLİ YERLERDE YAYINLAYIP GÖSTERİŞ YAPMAK İÇİN Mİ GİDİLİYOR?
NİŞASTA BAZLI ŞEKERLER DEN BAL YAPILDIĞI KONUSU GÜNDEMDE.. EKRANLARDA BAL UCUZ İSE SORUN VAR DENİLMEKTE, HİÇ BİR TEPKİ YOK. NEDEN? YOKSA GERÇEK BÖYLE Mİ? DOĞRU ÜRETİCİLERE HAKSIZLIK YAPILMAKTA, BU KONUYA HANGİ BİRLİK TEPKİ GÖSTERDİ, ÜYELERİNİ KİM SAVUNDU?


'' Toplumun menfaatlerini, kişisel menfaatlerimizin üstünde görmeye başlarsak işte o zaman bir şeyler düzelmeye başlayacaktır.''

MONO SODYUM GLUTAMAT VE ZARARLI ETKİLERİ

MSG NEDİR?…

MSG adında bir yiyecek katkı maddesi var.
MONO SODYUM GLUTAMAT
Yiyeceklere katıldığında, o yiyeceğin tadının beyin tarafından güzel
olarak algılanmasını sağlıyor.
Tatlı, tuzlu, acı fark etmiyor.
Hangi yiyeceğe katılırsa lezzetliymiş gibi geliyor. O yüzden gıda
üreticilerinin bir çoğu MSG’yi karlı olduğu için kullanıyorlar.
MSG ZARARLI MI ?
Buna okuduktan sonra siz karar verin.

Bu madde Nörotoksin.
Sinir hücrelerine zarar veriyor. Merkezi sinir sistemi tahribatı ve
buna bağlı olarak ALZHEİMER, PARKİNSON, HUNTİNGTON hastalıkları, SARA
(Epilepsi)
Retinal dejenerasyon (Göz retina tabakası hasarı)
Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite.
Büyüme hormonu baskılanması.
Pankreas hasarı, insülinde artış, ve buna bağlı diyabet.
Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar.
Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor, anne karnındaki
bebek de aynı tahribatlara maruz kalıyor.
Özellikle çocuklarımızın hatta büyüklerin de çok severek yediği
CİPS’lerde çok kullanılmakta.
Hazır köfte harçları, Et suyu tabletleri, Hazır çorbalar, Dondurmalar,
renkli yoğurtlar ve benzeri bir çok üründe var.
Şimdi diyeceksiniz ki,
Madem bunca zararı var, neden kullanıyorlar?.
Küreselleşen dünyada, ticaret de küreselleşti. Küresel ticaet devleri
insaf, merhamet gibi duygularla asla çalışmaz. Onların amacı çok kar etmek,
çok daha büyümektir.
Bu mamuller, al benisi olan renklerde ve janjanlı ambalajlarda
sunulur. Televizyon, gazete ve duvar reklamlarında onlara sıkça
rastlarsınız. Sadece maddesel tadıyla değil, görsel yollar ile de
beyinlerimize kazınır adeta. Basit bir hesap yaparsak, ucuz zannedilen bu
ürünleri çok pahalıya tükettiğimizi görürüz. Mesela Cips.
Semt pazarlarında 3 kg. patatesi 1 ytl.ye alabilirsiniz. Oysa ki 50
gram CİPS 1 liradır. Yani 1 kg. Cipsi, 20 ytl.den tükettiğimizin farkında
bile değiliz. Olumsuz etkileri de cabası. Ya bu
mamulleri üretenler !….


Kendi ürettiklerini asla yemezler, içmezler. Onların gıdaları organik
ve doğaldır.
Son zamanlarda organik tarım yapan çok güçlü özel şirketler türedi,
burada itina ile yetiştirilen ürünleri semt pazarlarında göreniniz var mı?
Ben henüz rastlamadım.
Gelelim genel sağlık boyutuna;
Son 25 yıla dikkatle göz atacakolursak, çocuk yaşta diyaliz cihazına
bağlı yaşamaya mahkum edilenler, çok küçük yaşta şeker hastalığı ile tanışan
çocuklar, obez çocuklar, asabi çocuklar, 9-10 yaşında buluğ çağına girenler,
çeşitli nedenlerle engelli doğanlar ve bu sayının ülke nüfusunun % 12′sine
çıkması ve benzerleri.
Ve sizlerinde aklınıza gelebilen yeni hastalıklar.
Hastalıkları üretenler, ilaçlarını da ihmal etmediler. Bu da
madalyonun diğer karlı yüzüdür.
Karbondioksitli meşrubatlardan, sakıncalı hazır gıdalara varana kadar
bir çok yerde çeşitli uyarılar yazıldı, çizildi. Durumun ciddiyetini
anlayabilenimiz var mı?
Bu sorunun cevabı, tüketim miktarıdır.
Şimdiki eğitim sistemimiz endüstri, tarım, genel kültür alanında
yetersiz kaldığından, yeni nesiller tehlikenin farkında değildirler.
Alıntı.google.

9 Ocak 2011 Pazar

ANA ARININ HAVADA ERKEK ARILARLA ÇİFTLEŞME VİDEOSU

video

Ana arı havada 8-10 erkek arı ile çiftleşip kolonisine geri döner, ana arının çiftleştiği erkek arıların semeni ana arının sperm kesesinde birbirine bulaşmadan farklı katmanlar halinde bulunmaktadır. bundan dolayı aynı ana arının yumurtasından farklı görünüş ve davranışta işçi arı bireyleri periyodik olarak görülebilir. bu doğal çiftlemenin başarılı olabilmesi için ana arının üreme sisteminin iyi gelişmiş olması gerekir, yoksa çiftleşme başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ticari ana arı üreticileri bundan dolayı çok ana arı kaybı yaşamaktadırlar sadece ana arı üreticileri değil, kolonide ana arı yenileyen veya yeni koloni oluşturulan kolonide yetişen ana arılar iyi yetişmezse çiftleşme başarısız olmaktadır. Ticari ana arı üretiminde en fazla 1 günlük larva transferi yapılmalıdır ve üretim aşamasında iyi bir şekilde arı sütü ile beslenmesi sağlanmalıdır. bazı ana arı üreticilerin uygun aşılanacak larva diye resimledikleri lavalar maalesef genelde yaşlı larvalardır, aşılanacak larvaların yatağında henüz krem şeklinde arı sütünün oluşmaması gerekiyor bu oluşmuş ise larva yaşlı demektir.

8 Ocak 2011 Cumartesi

Kars İlinde Öğlen Vakti Güneş Tutulması


04 ocak 2011 tarihinde Kars İlinden Kapalı bir havada çıplak gözle görülen güneş tutulması. Tam hilal şeklini yakalamaya çalıştım.

5 Ocak 2011 Çarşamba

FİNAL SINAV SORU VE YANITLARI ' Kars'lı Girişimci Balcı Kadınlar Projesi'

ADI-SOYADI:……………………………. 05.01.2011

‘KARS’LI GİRİŞİMCİ BALCI KADINLAR PROJESİ’ ARICILIK KURSU FİNAL SINAVI

1- TS 3036’ya göre Balın bileşiminde HMF miktarı, 1 kg bal da en çok ne kadar olmalıdır?
a) 60 mg b) 50 mg c) 40 mg d) hiçbiri

2- Arı bireylerinden ana ve işçi arı kaç kromozoma sahiptir?
a) 32 b) 16 c) 64 d) 24

3- Tarlacı işçi arılar bir seferde kovana ortalama olarak ne kadar nektar taşır?
a) 80 mg b) 50 mg c) 90 mg d) 60 mg

4- I. Amerikan yavru çürüklüğü hastalığı ( Etmeni: Bacillus larvae)
II. Kireç Hastalığı ( Etmeni: ascosphera apis )
III. Nosema Hastalığı ( Etmeni: streptococcus pluton)
IV. Trake Akarı ( Etmeni: Acarapis woodi )

Yukarıdaki hastalık etmenlerinden hangileri doğru olarak yazılmıştır?
a) I b) I – II c) I – III – IV d) I – II – IV

5- Aşağıdaki ilaçlardan hangisi Varroa parazitine karşı kullanılmaktadır?
a) Fumidil-B b) Thymovar c) Kirecidin d) kekik

6- TS 3409 arı kovan standardına göre Langstroth tipi ahşap kovanın kuluçkalık iç ölçüleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?
Boyu Eni Yüksekliği Boyu Eni Yüksekliği
a) 455 mm X 385 mm X 258 mm b) 505 mm X 435 mm X 258 mm
c) 455 mm X 455 mm X 308 mm d) 515 mm X 515 mm X 308 mm

7- Organik arıcılıkta geçiş dönemi kaç yıl uygulanmaktadır?
a) 1 Yıl b) 2 Yıl c) 3 Yıl d) Hiçbiri

8- Aşağıdaki arı hastalıklarından hangisi bir yavru arı hastalığıdır?
a) Nosema Hastalığı b) Trake Akarı c) Kireç Hastalığı d) Hepsi

9- Ülkemizde aşağıdaki arı hastalıklarından hangisinin ihbarı mecburi çok tehlikeli ve salgın bir hastalıktır?
a) Adi ishal b) Amerikan yavru çürüklüğü c) Avrupa yavru çürüklüğü d) Nosema

10- 2011 yılında ana arılar hangi renk koduyla boyanmalıdır?
a) Sarı b) Beyaz c) Mavi d) Kırmızı

11- Kontrollü ana arı üretiminde kullanılan başlatıcı koloninin en önemli özelliği nedir?
a) İki katlı , genç ana arılı, yoğun genç arı nüfusuna sahip olması
b) Anasız, yoğun genç arı nüfusuna sahip olması
c) Saf bir ırktan, genç ana arılı, bal verimi yüksek, oğula meyilli olmaması
d) Hiçbiri

12- Aşağıdaki yöntemlerden hangisi oğul önleme yöntemlerden biri değildir?
a) Koloniyi bölmek b) Koloniye kat atmak c) Koloniyi beslemek d) Hepsi

13- ‘ Arı kovanın önünde telaşlı ve hareketli bir kaynaşma olur, çok miktardaki genç işçi arı, az miktardaki yaşlı işçi arı ve bir miktar erkek arı kovanın ağzından dökülür gibi yoğun olarak dışarı fırlarlar’

Yukarıdaki ifadeler, arılar için neyin bir belirtisidir?
a) Arı felci b) Varroa olduğunun c) Oğul verme d) Yağmacılık

14- ‘ Ölü yavru başlangıçta sulu kıvamda ve biraz yapışkandır. Çürüme ilerledikçe renk koyulaşır, yapışkanlık artar. Üzeri delik gözlere bir çöp sokulup yavru kalıntısı çekilecek olursa kalıntının 2.5 ila 10 cm kadar uzadığı görülür.’

Yukarıdaki ifadeler, arılar için neyin bir belirtisidir?
a) Avrupa yavru çür. hastalığının olduğu b) Amerikan yavru çür. hastalığının olduğu
c) Tulumsu yavru çür. hastalığının olduğu d) Kireç Hastalığının olduğu

15- Aşağıdakilerden hangisi, diğerlerine göre daha az bal veren bir bitkidir?
a) Ballıbaba b) Geven c) Kestane d) Buğday

16- Aşağıdaki arı ırklarından hangisinin yağmacılık eğilimi diğer arı ırklarına göre daha fazladır?
a) Kafkas ırkı b) Karniyol ırkı c) İtalyan ırkı d) Anadolu ırkı

17- Arıların bacak ve kanat organları, arının hangi vücut kısmında bulunmaktadır?
a) Thoraks ( Gövde, Göğüs) b) Abdomen ( Karın ) c) segment d) hiçbiri

18- Organik arıcılıkta arı kolonileri hangi besinlerle beslenilebilir?
a) Arı keki b) Çay Şekeri c) Akide şekeri d) Organik bal

19- İşçi arıların Larva dönemi ortalama olarak kaç gün sürmektedir?
a) 21 gün b) 3 gün c) 16 gün d) 6-7 gün

20- Balarısının 100 m. Den yakın mesafedeki besin kaynaklarını diğer arılara bildirdikleri arı dansının adı nedir?
a) abdomen sallama dansı b) Dairesel dans c) Orak dansı d) Alarm dansı

21- Arı hastalıklarına yol açan en önemli ortak sebep nedir?
a) yaşlı ana arı b) aşırı besleme c) rüzgar d) rutubet

22- Arı zararlılarından varroa ile arı biti arasındaki en belirgin fark nedir?
a) arı biti 3 çift, varroa 4 çift bacağa sahiptir. b) Arı biti 4 çift, varroa 3 çift bacağa sahiptir.
c) Arı biti larvada, varroa bal sırrında gelişir. d) hiçbiri

23- Kovan önünde veya kovan içerisinde uçamayan kanatsız veya eksik kanatlı erkek veya işçi arıların olması neyi gösterir?
a) kovanda yoğun varroa akarının olduğu b) Nosema olduğunu c) Arı felci olduğunu d) hiçbiri


24- Kontrollü ana arı üretiminde ana arı yüksüklerine kaç günlük larva transfer edilmelidir?
a) 4 günlük b) 3 Günlük c) 2 günlük d) 1 günlük

25- Arı sütü üretiminde larva transferinden ne kadar zaman sonra aşılama yapılan gözler den arı sütü toplanmalıdır?
a) 36-48 saat b) 48 -96 saat c) 24 saat d) 9 gün

26- 2009 yılına göre Türkiye’nin yıllık toplam bal üretim miktarı ne kadardır?
a) 45 bin ton b) 70 bin ton c) 100 bin ton d) 110 bin ton

27- Kars yöresinde aşağıdaki çalışmalardan hangisi ilkbahar döneminde yapılmaz?
a) Varroa ile mücadele b) Teşvik beslemesi c) Kovan temizliği d) Bal Hasadı

28- Balın akışkanlığa karşı olan direncine ne ad verilir?
a) viskozite b) balın higroskopik özelliği c) optik sapma d) hiçbiri

29- 1. sınıf ballarda nem oranı en fazla % kaçtır?
a) 18,6 b) 17,8 c) 20,0 d) 21.2

30- 1000 ( Bin ) adet ana arı üretmeyi hedefleyen bir ana arı üretim işletmesi kaç adet erkek arı kolonisi yetiştirmelidir?
a) 50 b) 100 c) 20 d) 10

31- Aşağıdaki arı bireylerinden hangisi N kromozoma sahip haploid yapıdadır?
a) işçi arı b) ana arı c) erkek arı d) kraliçe arı

32- Kovanda bekçilik görevini hangi yaştaki işçi arılar yapmaktadır?
a) 0-3 günlük b) 3-6 günlük c) 5-15 günlük d) 18-20 günlük

33- Aşağıdaki maddelerden hangisi kesinlikle petek muhafazasında mum güvesine karşı kullanılmamalıdır?
a) Ceviz yaprağı b) Naftalin c) kükürt dumanı d) defne yaprağı

34- Zoolojik tasnifte bal arılarının ait olduğu cinse ne ad verilir?
a) Apis b) hymenoptera( zar kanatlılar) c) Apidae d) mellifera

35- Arı ürünlerinin kullanımına dayalı olan tedavi yöntemine, genel olarak hangi ad verilir?
a) Apis mellifera b) korbüküla c) apiterapi d) hiçbiri

36- Balın nem içeriğini ölçmeye yarayan aletin adı nedir?
a) Refraktometre b) Mahmuz c) arıcı bizi d) hiçbiri

37- Konvansiyonel arıcılıkta havaların ılık ve istikrarsız olduğu dönemlerde arılar hangi besin ile beslenmelidir?
a) şurup b) arı keki c) akide şekeri d) pekmez

38- Yalancı ana arı gerçekte hangi arı bireyidir?
a) Kraliçe arı b) erkek arı c) ana arı d) işçi arı
39- Ülkemizde en kapsamlı arıcılık eğitimi hangi okul ve bölümde verilmektedir?
a) Üniversitelerin Meslek yüksekokulunda Arıcılık bölümünde
b) Üniversitelerin Ziraat Fakültesinde Zootekni bölümünde
c) Tarım Bakanlığı ile Halk eğitim merkezi işbirliğindeki arıcılık kurslarında
d) Üniversitelerin veterinerlik fakültesinde

40- Bal arıları kaç çift kanata sahiptirler?
a) 2 çift b) 3 çift c) 4 çift d) 1 çift

41- Arı kolonisinde yüksek düzeyde bal elde etmek için en temel husus nedir?
a) Ana nektar dönemine en fazla düzeyde tarlacı işçi arı ile girmek ve damızlık vasıfta genç ana arı kullanmak.
b) Kolonileri besleyerek yağmacılık yaptırmamak.
c) Hastalıklarla mücadele etmek
d) Zamanın da kovana kat atmak

42- Arı kolonilerinin bir bölgeye bağlı olmaksızın yıl içerisinde çiçeklenme dönemleri farklı bölgelere taşınması suretiyle yapılan arıcılığa ne ad verilmektedir?
a) sabit arıcılık b) gezginci arıcılık c) modern arıcılık d) teknik arıcılık

43- Bir işletmede çalışanın yaptığı hizmetler karşılığı elde ettiği kazanca ne ad verilir?
a) ücret b) işgücü c) sermaye d) yatırım

44- Aşağıdakilerden hangisi işletmenin amaçlarından biri değildir?
a) Kar elde etmek b) İşletmenin devamlılığını sağlamak
c) Çalışanların güvenliğini sağlamak d) Mutlaka tarım işi yapmak

45- Aşağıdakilerden hangisi bir muhasebe türüdür?
a) Maliyet muhasebesi b) Raporlama c) Bilanço d) Finansman

46- Kar amacıyla riski üzerine alan kişiye ne ad verilir?
a) Arıcı b) Müdür c) Müteşebbis d) Mühendis

47- Aşağıdakilerden hangisi pazarlamanın temel fonksiyonlarından biridir?
a) Değişim fonksiyonları b) fiyat fonksiyonları c) satış fonksiyonları d) dağıtım fonksiyonları

48- Aşağıdakilerden hangisi üretim faktörü değildir?
a) iş gücü b) doğal kaynaklar c) sermaye d) ürün

49- Bal da sakkaroz oranı en fazla % kaç olmalıdır?
a) 1.31 b) 24 c) 8 d) 0.8

50- Aşağıdaki ballardan hangisi salgı balıdır?
a) Meşe balı b) Yayla balı c) Ihlamur balı d) Kestane balı


BAŞARILAR

• HER DOĞRU YANIT 2 PUAN DEĞERİNDEDİR.
• SÜRE 60 DK.



CEVAPLAR
1- C 2- A 3- B 4- D 5- B 6- A 7- A 8- C 9- B 10- B
11- B 12-C 13-C 14-B 15- D 16-A 17-A 18-D 19-D 20-B
21- D 22-A 23-A 24-D 25-A 26-B 27- D 28-A 29-B 30-C
31-C 32-D 33-B 34-A 35-C 36-A 37- B 38-D 39-A 40-A
41-A 42-B 43-A 44-D 45-A 46-C 47-A 48-D 49-C 50-A

2 Ocak 2011 Pazar

BAHAR EĞİTİM GEZİMİZDEN BAZI KARELER


Bana Göre Türkiye'nin Arıcılık için yapılmış en büyük ve en güzel kompleks. kovan imalathanesi, petek üretim tesisi, bal dolum tesisi, satış reyonu, Arılık, idari odalar, sosyal tesis lojman vs. Bitlis arıcılar birliği tesisinde yok yok. Üretilen Ahşap kovanlar çok kaliteli.







Konya ya gidipte mevlanaya uğramamak olmuyor, üniversite yıllarım burada geçti, 10 yıl sonra geldim. Konya'yı çok gelişmiş buldum
Midyat'ta konakladığımız Kasr-ı Nehroz


Mardin - Midyat ilçesinde bir sokak

Sason Belediye Başkanı da Seminerimize katılarak bizleri onurlandırdı, kendisine çok teşekkür ediyorum.
Sason ilçesinde Apimaye Firmasının sponsorluğundaki arıcılık semineri.

Sason yolu üzeri

Sason yolu üzerinde bir arılık.

Batman - Sason yolu





Sular altında kalacak Hasankeyf
Hasankeyf de gazeteci Dostumuz Mithat Bereket ile birlikte, Batman Hasankeyf Ziraat odası başkanı Emin Bey, Mithat Bereket, Emre Yıldırım- Apimaye GK. , Hüseyin Balkaya
Hasankeyf