30 Kasım 2007 Cuma

KONTROLLÜ ANA ARI ÜRETİMİ - 3



ÇİFTLEŞTİRME KUTULARI
Ana arı üretiminde kullanılan önemli materyallerden biride çiftleştirme kutusudur..piyasada tekli, çiftli, ahşap, strafor ve plastikten yapılmış bir çok ana arı çiftleştirme kutusu bulunmaktadır. doğru kutuyu seçmek ana arı üretimi için fevkalade önemlidir.. çiftleştirme kutusunun yapısı bile üretilecek ana arı miktarı ve kalitesinde rol oynar.. ben burda sizlere bir konuyu önermem etik olmayacağı için.. bu kutu seçme işini sizlere bırakıyom..çiftleştirme kutusunun fonksiyonu ana arının doğumunun gerçekleşip döllenmeyi sağladığı mini bir arı kolonisidir. normal koloniden pek bir farkı yoktur. tek farkı daha küçük olmasıdır.. büyük olması işgücü ve ekonomik açıdan zarar oluşmaktadır..çoğu kereler normal langstrot kovanlardan çiftleştirme kutuları yapılmaya çalışılmıştır fakat bunla randıman vermemiştir..
LARVA AŞILAMASI
larva aşılaması 3 şekilde yapılır:1. kuru aşılama
2. yaş aşılama
3. duble aşılama
larva aşılaması mümkünse kapalı ama içerisi ışık alacak bir yerde yapılmalı,, aşılamanın yapılacağı yer ortalama 20 ila 30 derece sıcaklıkta olmalı daha sıcak veya soğuk olmasının olumsuz sonuçları vardır. aşılama odasının nemli olmasında büyük yarar vardır..aşılama işlemi pratik ve seri bir şekilde yapılmalıdır..larva aşılaması yapılırken çeşitli larva aşılama kalemleri kullanılmaktadır.. alışmanıza bağlı olarak bu kalemlerden herhangi birini tercih edebilirsiniz. plastikten yapılmış, üstten basmalı kaşıklardan yanı sıra, dişçi lerin kullandığı metal çubuklar ve tığın ucu yapılarak bunlarda larva transfer kaşığı olarak kullanılabilir..
damızlık koloniye larva aşılamasından 4 gün önce yavrulu alana kabarmış hafif esmer bir çerçeve bırakılır. ana arı ogün o peteğe yumurta atrasa şayet 4 gün sonra o çerçeveden aşılama yapabilirsiniz..damızlık koloniye baktınız ve bol sayıda 1 günlük larvanın olduğu çerçeveyi aldıktan sonra üzerindeki arılar iyice silkelenir..ve aşılama yerine kadar kapalı bir ortamda götürülmeli bu çerçeve.. bu çerçeve aşırı soğuğa, sıcağa ve rüzgara karşı korunmalıdır. aşılama yerine gelindiğinde çerçeve içindeki 1 günlük larvaları en iyi görebilecek şekilde tutulur..ve kaşık petek gözüne daldırılıp, larvanın sırt kısmından tutularak alınır, alınırken peteğin yan duvarlarına değmemesine özen gösterilmeli,,daha sonra bu çıkarılan larva hemen ana arı yüksüğü içine bırakılmalıdır. yine hiç bir zarar vermeden, burdaki püf nokta 1 günlük larvayı tanımaktır..larva alma işlemini yapa yapa zamanla hız kazanacaktır... en genç larvalar daha dibinde bildiğimiz arı sütü olmayan larvalardır..yani dibi şeffaf sütlü larvalar kullanılmalıdır..işte bu şekilde direkt ana arı yüksüğüne bırakılan larva işlemine KURU AŞILAMA adı verilmektedir.. ana arı yüküğü içerisine larva aşılama işlemi yapmadan önce bir miktar arı sütü ve su karışım damlattıktan sonra yapılan aşılmaya ise, YAŞ AŞILAMA adı verilmektedir. kuru aşılama yapıldıktan 2 gün sonra bu aşılanan gözler başlatıcı alınır, ve burdaki tüm larvalar atılır ve içerisi arı sütü dolu ana arı yüksüklerine yeniden 1 günlük larvalar bırakılır işte buna da DUBLE AŞILAMA yöntemi denmektedir.

Hiç yorum yok: