25 Kasım 2009 Çarşamba

ARI KOVANLARINDA TABANIN ÖNEMİ



Arı kovanlarının tabanı yere en yakın ve en kısa sürede çürüyüp, çoğu zaman arıların taşınması esnasında arı kaçaklarını yapan arı kovanın parçasıdır. kovanın hayatiyeti ve verimi tabanıyla mutlak ilişkilidir. Arı kovanın en önmeli unsuru tabanıdır. Peki arı kovanlarının tabanı nasıl olması gerekir?
1- arı kovanlarının tabanlarında muhakkak havalandırma tertibatı olmalıdır. kışın kovan içinde arılar ısı üretirken ortaya çıkan karbondioksit gazının dışarıya atılıp yerine temiz havanın girmesini sağlamalıdır. bu da kovan içinde kışın terlemenin ( nemin) oluşmasını engellemektedir. çok soğuk iklimlerde kışın arı kovanlarının tabanları tamamen ( tel ızgaralı) açık olarak kışlatılmaktadır. her arıcının da bildiği gibi arıyı soğuk değil kovan içindeki rutubet ve besin yetersizliği bitirmektedir.
2-arı kovanlarının tabanlarında muhakkak varroa vb. parazitler ile kovan içindeki artıkların anında kovan dışına atılmasını sağlayacak ızgara ve çekmeceli bir sisteme sahip olmalıdır. Artık günümüz modern arıcılığın vazgeçilmez unsuru haline gelmeye başladı, temizlik çekmecesi. bu ızgara ve çekmece sistemi sayesinde, varroa ve parazitlerle hiç ilaç kullanmadan kültürel olarak mücadele edildiği gibi arıların temizlik ve kovan havalandırmasıyla harcayacakları zamanlarını kovan içinde yavru besleme veya kovan dışında bal toplama işinde bulunarak kovanın bal verimini arttırmaktadır. gittiğim bir çok ülkede kovan tabanında muhakkak çekmece görmüşümdür. çok uzağa gitmeye gerek yok komşularımız bulgaristan ve gürcistan da ki arıcılar kovanlarının tabanlarında muhakkak ızgara ve çekmeceli sistem bulunmaktadır.
3- kovan tabanları darbelere dayanıklı olmalı, çürüyebilecek malzemeden olmaması daha ekonomik ve daha uygundur.
4-arı giriş - çıkış delikleri çok pratik ve sessiz basit kapanabilir olmalıdır.

peki bir arıcı veya kovan imalatçısı olarak ne yapmalıyım?

ülkemizde, yukarıda saydığım özelliklerin yanında ekstra üstün özelliklere sahip bir arı kovanı tabanı ( plastikten) geliştirilip üretilmiş bulunmaktadır. çoğu arıcımızın maalesef bundan haberi yoktur. istanbul'da bulunan Apimaye firması bunun üretimi ve aynı zamanda satışını yapan firmadır. şuanda da bir kampanya başlatmış durumdalar Bu kampanyaya göre 2 koli ( 12 adet) alana, 1 koli ( 6 adet) BEDAVA. Bu tabanların özellikleri yukarıda saydığımız özelliklerinin yanısıra polen tuzağı çekmecesi ve tuzağı tertibatı ile hiç bir işçi arıya zarar vermeden çok temiz polen toplanabilmektedir. mevcut kovan imaltçıları daha özellikli daha ekonomik ( kampanyalı dönem içinde) daha modern daha daha dayanıklı kovan imalatı yapıp kovan pazarında öne geçebilirler.
mevcut arıcılarımızda ellerindeki eski ballıkları bu tabanlara oturtup birde kapak temin etmeleri durumda bir arı kovanı elde etmiş olurlar, bu kadar kolay.....dileyen arkadaşlara firmanın adresi ve telefonları verilir. istekli arkadaşların mail atmaları rica olunur.
tüm arıcılarımıza iyi çalışmalar diliyorum.

Hiç yorum yok: