24 Ocak 2008 Perşembe


Kırklareli'nde Organik Polen Ve Bal Üretimi..

23.01.2008 22:52:04 tarihli trakyam net haberi
Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı, Kırklareli'nde uygulamaya koyduğu AB destekli projeyle genç kadınlara arıcılığı ve organik bal üretimini öğretecek. Kadınlar, Kırklareli'nde, Türkiye'nin ilk organik polen üretimini de gerçekleştirecek.
Marmara Grubu Vakfı Arıcılık Eğitim Sorumlusu Hüseyin Balkaya, yaptığı açıklamada, AB tarafından kabul edilen ''Kırsal Alanlarda Arıcılık ve Organik Bal Üretimi ile Genç Kadınların Sosyoekonomik Statüsünü Geliştirme Projesi''nin amacının, Kırklareli'ndeki 18-25 yaş arası 40 kadına arıcılığı ve organik bal üretimini öğretmek olduğunu bildirdi. Vakfın Kırklareli için hazırladığı projenin uygulanmaya başladığını kaydeden Balkaya, kursa Demirköy ilçesi ile İğneada beldesinde yaşayan ilköğretim okulu mezunu kadınların katıldığını söyledi.
Projeyle Kırklareli'ndeki arıcılığa genç kadınların da dahil edileceğini belirten Balkaya, şöyle dedi: ''Bu projede özellikle kuzeybatı Kırklareli'nde yaşayan ilköğretim mezunu işsiz 40 genç kadının kendi arıcılık işletmelerini kurmalarını sağlayarak, meslek edinmeleri ve girişimci olmaları amaçlanmıştır. Projemiz, Tarım İl Müdürlüğünün Organik Arıcılık Projesi ile ortak yürütülecektir. Proje bölgesi organik tarımın yapılabileceği nadide yerlerden biridir. Bu projenin bölge için alternatif, gelir getirici bir kazanç kapısının olacağını düşünmekteyiz.'' Hüseyin Balkaya, projenin Kırklareli Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü, Kırklareli Arıcılar Birliği, Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulları Müdürlüğünün desteğiyle gerçekleştirileceğini, proje çerçevesinde aracılık uzmanlarından oluşan bir ekibin bölgede saha çalışmalara başladığını bildirdi. -HEM TEORİK, HEM PRATİK EĞİTİM Gelecek ay Demirköy'de ilk grubun eğitimine başlanılacağını belirten Marmara Grubu Vakfı Arıcılık Eğitim Sorumlusu Hüseyin Balkaya, eğitim sürecinin 1,5 ay teorik, 6 ay da uygulamalı olacağını ifade etti. Balkaya, kursiyerlerin masraflarının proje tarafından karşılanacağını, başarılı olan kursiyerlere sertifikanın yanı sıra arıcılık malzemeleri, organik petek ve arıcılık kitaplarından oluşan bir setin karşılıksız olarak verileceğini kaydetti. Balkaya, şu bilgileri verdi: ''Teorik eğitimini bitirenlere yine karşılıksız olarak 4 arılı koloni verilecek ve bu arılı kovanları alan kadın kursiyerler bu kolonilerini üretim yapacakları yere koyacaklar. 6 ay süresince proje teknik elamanları, kendilerine işin başında uygulamalı eğitim verecek. Yani kişiler arılarla tek başlarına kaderlerine terk edilmeyecektir. Bu kişilere danışmanlık hizmeti verilerek kovan sayılarını 25'e çıkartıp bir organik bal üretim işletmesinin tesisini sağlanmaya çalışılacaktır.'' Böyle bir işletmenin kovan başına 20 kilo organik bal ürettiğinde, toplam 500 kilo organik bal elde edeceğini bildiren Balkaya, ''Böylece kilosu 30 YTL'den satıldığı hesapladığında yılda 5-6 ay çalışarak 15 bin YTL gelir elde edeceklerdir'' diye konuştu. -TÜRKİYE'NİN İLK ORGANİK POLENİ Bu işletmelerin bu kovanlarla 100 kilo da organik polen üreteceklerini ifade eden Hüseyin Balkaya, polenin yıllık getirisinin de 7 bin YTL olacağını söyledi.
Balkaya, ''Türkiye'de organik polen ilk defa Kırklareli'nde üretilmiş olacaktır. Hem de bu üreticiler kadın olacaktır. Bunun çok iyi bir model olacağı kanısındayız'' dedi. Arıcılıktan sadece bal üretiminin anlaşılmaması geldiğini belirten Balkaya, aynı zamanda gelir getirici polen, arı sütü, balmumu, propolis, arı zehiri, larva, oğul arı ve ana arı üretiminin de mümkün olduğunu belirtti. Eğitimin bir yıllık üniversite eğitimi kalitesinde olacağını vurgulayan Balkaya, projeye katılmak isteyen kadınların, Kırklareli Arıcılar Birliği, Demirköy Tarım İlçe Müdürlüğü ve Demirköy Halk Eğitim Müdürlüğüne başvurmalarının yeterli olacağını bildirdi.

Hiç yorum yok: